Blå Längtan – Ny bok ute nu

”Lejonen sjunger i natt.”

Den gamla kvinnan som människorna döpt till Jorinda, stannade upp och lutade sig tungt mot sin käpp. Hon bugade i vördnad innan hon fortsatte sin vandring över den nigerianska savannen. Hon var på väg mot den livgivande floden. Där, i närheten av det porlande vattnet och under Baobaträdets skyddande grenar skulle hon skörda den helande växten, Det var dags nu, månen var pånyttfödd och tidpunkten den rätta.

Hennes hjärta klappade av förväntan.

Hon hade väntat länge på att blomman skulle öppna sina skira kronblad. I sitt inre kunde hon förnimma den ljuva doften, diskret och blygsam men ändå så förunderligt kraftfull. Det var en doft som frammanade modet att älska, modet att fördriva ondska och den ägde också förmågan att väcka den poesi som bodde i varje människan själ.

Det namn som Jorinda skänkt den skygga blomman var, Blå längtan.

 

Det är den tolfte februari och året är 1950.

I en hydda i en by vid den nigerianska savannen ligger den unga kvinnan Ifeka i födslovåndor.

Hon är tredje hustru till Jomo och hon ska nu föda sitt första barn. Hon har bett brinnande böner till Allah om att hon ska få skänka sin man en son. Hans andra hustrur har endast fött döttrar. En son skulle kunna ge henne den status som hon nu saknar.

Och hon blir bönhörd. I stor smärta föder hon en son, en stor och kraftig pojke, en riktig krigare. Och hennes glädje och tacksamhet är gränslös.  Men en ny våg av smärta sköljer över henne och ifeka föder ännu ett barn, en dotter. En dotter som inte är som andra, en dotter som bär det onda märket. Hennes läpp är kluven och hennes hy är ljusare än andras.

Jomo jublar över sin son men hans dom över dottern är skoningslös. ”Ett barn med det onda märket är inte mitt. För mig finns inte detta barn.”

Den nyfödda flickan placeras i en fallfärdig hydda i byns utkant, Ifeka tillåts gå till henne en gång om dagen för lägga henne till sitt bröst, något hon gör med stor motvilja. Det lilla flickebarnet kommer obönhörligt att svälta till döds i brist på föda och kärlek.

Långt därifrån, i ett land i norr, har en annan kvinna i smärta fött sitt andra barn. Också det en flicka. Den lilla har mött livet på Södra BB i Stockholm, i folkhemmet Sverige.


Facebook
Translate
    Translate to: