Ringens Gåta

unnamedEn strålande vacker högsommardag vandrade min man och jag utefter Vätterns steniga strand. I fjärran skymtade vi Visingsö som likt en hägring svävade på den blå vattenytan. En båt, stadigt framförd av många rorsmän, närmade sig snabbt hamnen i Hästholmen. I fören ser jag en ung kvinna, hennes långa blonda hår böljade likt ett segel i vinden. Det var smärtsamt vackert. Våra blickar möttes och jag vet att kvinnans namn är Helena. Och som alltid när mina romankaraktärer kommer till mig är det bara jag som ser dem.

Boken, Ringens gåta, var född.

En sommardag i Nådens år 1220 är den unga änkan, Kristina Minnesköld, på väg hem till Bjälbo. Hon har varit på besök hos sin frände, den unge kungen Johan Sverkersson, i kungaborgen ute på Visingsö. Hon färdas samman med sin hird och med sina två barn, de femåriga tvillingarna Helena och Ragnar. Kristina är dotter till den avlidne Magnus Minnesköld av den inflytelserika bjälboätten, hennes styvmor är den ryktbara Ingrid Ylva, Östergötlands mäktigaste kvinna. En av hennes bröder är lagman i Västergötland, en annan bror är biskop i Linköping. Och den yngste brodern, den tioårige Birger Magnusson, kommer att gå till historien som Birger Jarl, sin samtids mäktigaste man. Som högättad änka är Kristina Minnesköld ett eftertraktat byte på en äktenskapsmarknad där rätt allianser är vägen till framgång. När deras följe har nått fram till Bjälbos egna marker blir de överfallna av svärdsmän vars uppdrag är brudrov, att tillfångata fru Minneköld och tvinga henne att ingå ett nytt äktenskap. Men Kristina träffas av en förlupen pil och segnar svårt sårad av sin häst. En av Bjälbos hirdmän flyr med den lilla Helena men även han träffas av en pil. Helena ser sin mor falla och hon tror att modern är död. De anfallande männen rider bort, en skadad brud var inte beställd. Inne i skogen faller den sårade hirdmannen ner från sin häst och dör av sina skador. Hans sista ord till den lilla flickan är, ”Spring Helena, och vad du gör, håll dig undan från män som bär vapen, från män klädda i ringbrynjor och rustningar.”

Ett barmhärtigt mörker sänker sig över den chockade Helena, hon förlorar sina minnen. Det enda hon minns är att hon måste gömma sig. Hon irrar omkring och kommer så småningom fram till hamnen i Hästholmen. Där smyger hon ombord på en av båtarna och likt ett skadeskjutet djur kryper hon upp i en kärra nere i lastrummet. Vad hon inte vet är att den tungt lastade vagnen är på väg till cistercienserklostret i Julita i det avlägsna Svealand. Helenas familj söker efter henne i många år utan framgång och till sist ger man upp hoppet om att finna henne vid liv. Det är bara hennes mormor, den synska Ingrid Ylva, som inom sig vet att hennes barnbarn är vid liv.

Helena växer upp hos jägaren och bonden, Daniel Olofsson, och hon får en gedigen utbildning av munken Petrus i klostret i Julita. Men fortfarande vet varken hon själv eller någon annan varifrån hon kommer eller vem hon är och i klostret är inga kvinnor tillåtna. Helena lever därför sitt liv förklädd till gosse. Den högättade dottern av bjälboätten blir bondsonen Gabriel.

Kristina Minnesköld har i sin ägo en ring som hon ärvt. Detta smycke har vandrat genom seklerna och dess ursprung är inte längre känt. Men så snart hon trär den på sitt finger drabbas hon av svår klåda och när hon lägger den i sitt smyckeskrin rör den sig som om den försökte ta sig ut ur sitt fängelse. Det är endast när hon bär den i en kedja om sin hals som den verkar finna sig någorlunda väl tillrätta Men hon har alltid en känsla av att den väntar på något eller någon.

Efter tio långa år finner Bjälbos jägare, den forne trälen Reim, Helena och hon kan återförenas med sin familj. Och ringen har funnit sin bärare. Helena är en av dessa ringkvinnor som det berättas om i de isländska sagorna. En gränsöverskridande kvinna som hör hemma både i männens och i kvinnornas värld, en kvinna med boklig bildning och med stor skicklighet i att hantera vapen och hon har en viktig roll att spela i sin samtid. Men hon lever dock i en värld styrd av män och som dotter av rikets mäktigaste ätt är hon en viktig pjäs i det politiska maktbygget. Trots hennes protester lovar hennes giftoman, morbrodern Birger Magnusson, bort henne till den uppländske frälsemannen

Sture Algotsson. Som Helenas morgongåva kräver Birger, Stockholmen, en liten strategisk ö på gränsen mellan Uppland och Södermanland. Sture är god och rättskaffens men han är redan en gammal man. Han har tre vuxna söner, två av dem är gifta och den tredje, Jakob, är ledare för den norske kungen Håkons hird. Men Jakob känner att det är dags att lämna krigarlivet i Norge och han återvänder hem. Där möter han för första gången faderns unga hustru och det blir ett möte som för alltid förändrar både hans och Helenas liv.

Ringens gåta handlar om hur det löst sammanhållna riket under Birger Jarls hårdföra ledning blir ett enat land. Den handlar om hur ett land byggs med hjälp av gemensamma lagar, Birger Jarls berömda edsörselagar och om framväxten av en effektiv statsapparat. Den handlar om grymhet och svek, om hur hungern efter makt urholkar själen, om heder och lojalitet. Och Ringens gåta handlar om att ingen kraft är större än kärleken.

 


Facebook
Translate
    Translate to: